Mayıs 17, 2010

Unutulmaz Final.. Şampiyon Bursaspor




''Anadolu Devrimi'' mi diye sormuştuk Galatasaray maçından sonra. Anadolu Devrimi değil umarım Futbol Devrimi'nin başlangıcıdır bu şampiyonluk Türkiye'de. Büyükler kollanır, şampiyon yapmazlar anadolu takımını gibi düşünceleri bir kenara bırakmak lazım artık. Oynadın mı hakettin mi oluyor işte. Devamı gelir mi orası önemli asıl ama şimdilik bu büyük başarı için kutlamak lazım Bursaspor'u.

Şampiyondan başlayalım önce. Tarihe adını yazdırmak nasıl bir duygu futbolcular kendine geldiği zaman bunu anlıyınca asıl gururu o zaman yaşayacaklar heralde. Futbol devrimi falan çok büyük iş ama türk futbol tarihinin en unutulmaz üç beş kadrosundan biri olmuştur bu kadro. Nasıl bir önceki nesil Trabzon'un şampiyon kadrosunu dün gibi hatırlıyorsa bu nesil de 20-30 sene sonra bu kadroyu bi nefeste sayacak.

Gerçekten çok ama çok büyük bir başarı.. Hatta bana göre günümüz şartlarında mucize. Sırf maddi yönü değil - bu fakir edebiyatı da bayacak zaten ilerleyen günlerde. 18 milyonluk takım falan bulursan iyi oyuncuyu yakalarsan rüzgarı fark etmiyor kaç paralık topçun olduğu - basın da 3 büyüklerin yanında, yayıncının da işine gelir büyük takım şampiyon olsun. Ama sen 34 haftayı en iyi averajla, en az mağlubiyetle, çok insana göre de en iyi futbolu oynayarak zirvede bitiriyorsan diyecek çok da birşey yok.

5-6 sene önce küme düşmüştü bu takım. Şampiyonluk hayal bile edilemezken yakalanan başarı herhangi bir avrupa liginde gelse imrenerek ne renkli lig diye bakardır. Türkiye'nin 5. bir şampiyonu var artık. Tebrikler Bursa..

Geçelim Fenerbahçe tarafına.. Gerçekten büyük bir travma. Denizli'den 4 yıl sonra aynı hoca, aynı senaryo ve daha da kötü hatta olabilecek en kötü son. Şampiyonum sanıp daha sonra kendi evinde kendi ellerinle şampiyonluğu verdiğini anlamak.

Çok uğraştı takım ama 1-0 dan sonra bereberliğe kadar giden rölanti oyun Fenerbahçe'nin klasik hastalığı ve bu kez sonunu hazırladı. Aynı durumdaki Barcelona 27'de golü buluyor, baskıya devam, 31'de 2-0 oluyor ve şampiyonluk geliyor.Kadıköy'de gol gelmiş, taraftar çıldırmış, müthiş bir enerji gelmiş, rakip zor tutunuyor maça.. Sahadaki futbolcu 1-0'ın nasıl tehlikeli bir skor olduğunu bilmez mi; hele 1-1 olursa ellerin ayakların titreyeceğini nasıl düşünmez çözemiyorum ben.

Zor kararlar, zor günler bekliyor Fenerbahçe'yi. Bu hava kolay dağılmaz ama bu süreçte verilecek kararlar yine istikrarsız bir döneme sürükleyebilir kulübü.

Şampiyonluğun yankılarını; Bursaspor'un ve üç büyük görmüş Bursaspor'lu futbolcuların hikayalerini dinleyeceğiz yaz boyu. Ama asıl hikaye sezonun kendisi. Bu şehir takımı artık 5. büyük ve gerisi de gerçekten hikaye aslında.

1 yorum:

  1. çok güzel bir yazı, özellikle Bursaspor yorumu.sonuna kadar katılıyorum. Fenerbahçeden Daum'un ayrılması gerek. Ancak şampiyon olamadıkları veya kupayı alamadıkları için değil..müthiş bir ilk 8 hafta, sonrasında büyük bir gerileme ve tekrardan toparlanma. ufak iniş çıkışlar olabilir bir takımda ama bence bir takım bukadar istikrarsız olmamalı.

    YanıtlaSil