Haziran 29, 2010

Favoriler Devam Ediyor




Elemele turlarının başlamasıyla dünya kupası da ilk maçtan beri hakim olan keyifsiz futbolu bir kenara bırakmış; ölü toprağını üstünden atmış gibi duruyor. Gruplarda iki takım arasında genelde daha büyük güç farkı olmasına rağmen 48 maçın sadece 17'sinde 3 gol ve üstünü görebilmiştik. 5 ve üstü ise sadece 3 kez izlenebildi. 2. turda ise tablo oldukça farklı.. Oynanan 6 maçta alt yok ve gol ortalaması 3,5.

Öncelikle yarı final eşleşmelerine bakarsak görünen ( 4. eşleşme muhtemelen İspanya karşısına Paraguay veya Japonya) iki çok baba, bir favorisi belli, bir de sürpriz eşleşme. Brezilya'nın da turnuva şansı final yollarında büyüklerden sadece Hollanda var. Öte yanda örneğin Almanya'nın final yolu eğer gidebilirlerse yüksek ihtimal İngiltere, Arjantin, İspanya şeklinde.

2. Tur maçlarına baktığımızda Uruguay - Güney Kore eşleşmesinde Suarez Hollanda ligi golcüsü olmadığını kanıtladı. Hem ülkesini çeyreğe götürdü hem de turnuvanın akılda kalıcı gollerinden birine imza attı. Ghana - Amerika maçının tek özelliği turnuvanın uzatmaya giden tek maçı olması benim gözümde. Amerika çeyreği görseydi ''Ne soccer'ı football bunun adı ne anlarsınız yankiler'' modundaki İngilizlere güzel kapak olurdu o ayrı.

Asıl üstüne yazılası maçlar 2. turun 2. günü.. Almanya - İngiltere milli seviyede oluşabilecek en büyük rekabetlerden biri. Yanına 3 tene daha anca yazılır. Bir tarafta tecrübe akan, Avrupa'nın zirve liginin zirve topçularının toplandığı teker teker baktığında mükemmel ama sahada bir o kadar kötü duran bir takım. Karşılarında da her zamanki turnuva geleneğiyle ve takım oyunuyla Almanlar. Turnuvanın en genç takımı, tecrübe eksikliği falan hikaye oluyor. Ekol böyle bir şey işte.. Adamlar turnuvaya başladı mı bambaşka bir havaya bürünüyorlar ve bu saatten sonra sonuna kadar gitmeleri de kimseyi şaşırtmaz. Bu Mesut da bize çok diz dövdürür daha. Ayrıca görülen o ki bu tempo ve futbol tarzında futbolcuların zirve yaptığı yaşlar 28 29'lardan 25'lere inmiş gibi. En büyük takımlarda kiminin beyni kiminin yıldızı 22-23 yaşında bizde ''genç topçu'' sınıfında olacak isimler. Maça geçersek en önemli hadise tabii ki 66'nın rövanşı. Futbola teknoloji karışsın mı tam emin değilim ama 44 sene önce dünya kupasının sahibini belirleyen problem hala çözülemediyse bence artık bir şeyler yapılmalı. Bu maçın sonucunu etkiledi mi bilinmez Almanlar maçın genelinde daha iyiydi ama fubol bu 2-2 olsa bambaşka şeyler görebilirdik. Ama sonuçta hakeden aldı, gelenek sürdü ve Almanlar İngilizleri eleyerek çeyrek finalde.

Rakip Arjantin oldu.. Buraya kadar önlerine gelen herkesi çok kolay geçtiler. Maradona da bu gazla turnuva öncesi sallayanlara bol keseden iade yapıyor ama Almanya modeli bir orta sahaya karşı ne yapacakları hala muamma.. Bu turda da biri defans biri hakem hatasından iki golle maçı koparıp rahatız imajı çizdiler. Ama işte Almanya'nın aksine Tevez'in golünde olduğu gibi yoktan gol yaratma yeteneğine sahip çok isim var, biri gününde değilse bir diğeri mutlaka sahneye çıkıyor. İki zıt takım karşı karşıya ve çeyrek finalin en enteresan eşleşmesi bu olabilir.


Eskiden olsa en keyiflisi Hollanda - Brezilya derdim ama hem turnuva öncesinde hem de turnuva da gördük ki iki ülke de kendi stillerinin dışına çıkarak daha temkinli oynayan ve defansa daha fazla önem veren takımlar kurmuşlar. Robben tam olarak dönmüş gözüküyor; başta Hollanda olmak üzere bütün izleyiciler için iyi haber.
Şili oldukça hafifi geldi Brezilya'ya.. Takım olma işini iyi çözmüşler, Kaka formunu buluyor, Robinho her zaman olduğu gibi milli takımda yine etkili (goldeki vuruş mükemmel), Fabiano gol kırallığına oynuyor, bekleriyle kalecisiyle yenmesi oldukça zor bir ekip. Hollanda 98 yarı finalinin rövanşını almak peşinde ve turu geçmek istiyorsa turnuvanın en iyi performansını vermek zorunda. Brezilya da burdan sonra yolun açık olduğunun farkında, en ciddi rakibiyle oynadığının bilincinde çıkacaktır maça.


Şu ana kadar gruplar sonrası maçlar beklentileri boşa çıkarmadı. Bundan sonra da turlar ilerledikçe, heyecan arttıkça daha iyiye gidecektir. Yarın da gözler haliyle Portekiz - İspanya maçında; keyifli maçlar devam etsin biz de dört senede bir gelen turnuvanın keyfine varalım artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder